GAZA - De spanningen rond de Gazastrook zijn woensdag flink opgelopen na geweld over en weer tussen Israël en Palestijnse militanten.

Israël werd getroffen door een regen van raketten, terwijl Israëlische luchtaanvallen het leven eisten van vier militanten. Het was de grootste opleving van het geweld sinds juni.

Militanten vuurden bijna 70 raketten af op het zuiden van Israël sinds de nacht van dinsdag op woensdag. Twee mensen raakten zwaargewond door de raketten uit de Gazastrook. Het zou gaan om twee Thaise landarbeiders. Enkele Israëliërs hadden lichtere verwondingen.

Israël reageerde met luchtaanvallen. Daardoor kwamen kwamen vier militante Palestijnen om, terwijl enkele anderen gewond raakten. Het Israëlische raketafweersysteem Iron Dome haalde volgens het leger zeven projectielen neer die op de zuidelijke badplaats Ashkelon waren afgevuurd.

Het geweld in en rond de Gazastrook houdt al enkele dagen aan. Enkele Palestijnen kwamen om door Israëlische aanvallen. Militanten namen op hun beurt een Israëlische grenspatrouille onder vuur. Daardoor raakte een Israëlische officier gewond.

Het geweld van woensdag volgt op het bezoek van de emir van Qatar dinsdag aan het Hamasbestuur in de Gazastrook. Hij was het eerste staatshoofd dat het Palestijnse gebied bezocht sinds Hamas de macht in 2007 overnam.