BERLIJN - De Duitse bonskanselier Angela Merkel heeft een monument onthuld ter nagedachtenis aan de half miljoen zigeuners die zijn gedood door de nazi's.

Het monument, waar lang op was gewacht, bestaat uit een ronde vijver met dagelijks een nieuw geplukte bloem. Het staat tegenover het Duitse parlementsgebouw, de Reichstag.

Het ontwerp is van de Israëlische kunstenaar Dani Karavan (81), vlak bij twee andere monumenten ter nagedachtenis van het nazi-geweld.

Merkel zei bij de onthulling dat het kunstwerk voortdurend moet dienen als waarschuwing. ''Elke generatie staat opnieuw voor de vraag hoe het zover heeft kunnen komen'', zei ze. ''Deze volkerenmoord heeft diepe sporen nagelaten en nog diepere wonden.''

Overlevenden

De onthulling werd bijgewoond door circa 100 overlevenden van de kampen. De leider van de raad voor de circa 70.000 Roma en Sinti in Duitsland was ook present.

Namens Nederland was staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) aanwezig. Ze noemde het van groot belang dat het monument er nu is. ''Het is een erkenning op een prachtige plek en dat midden in Berlijn.''

De nazi's vonden de Roma en Sinti net als Joden een minderwaardig ras. In 1938 gaf SS-topman Heinrich Himmler opdracht tot de ''ultieme oplossing van het zigeunerprobleem''. Dat leidde ertoe dat velen naar concentratiekampen werden gedeporteerd en vermoord.