CAÏRO - VN-gezant Lakhdar Brahimi zegt dat de Syrische regering heeft beloofd mee te werken aan een staakt-het-vuren tijdens het islamitische offerfeest.

Brahimi heeft dat woensdag gezegd in de Egyptische hoofdstad Caïro.

De bijzondere periode begint in het grootste deel van de islamitische wereld vrijdag en duurt 3 dagen. Het betreft de zogeheten Eid al-Adha, het traditionele offerfeest van de moslims.

Speciaal gezant Brahimi van de Verenigde Naties had de wapenstilstand voorgesteld tijdens gesprekken met hooggeplaatste Syrische leiders in de afgelopen dagen.

''Na mijn bezoek aan Damascus is de Syrische regering het eens geworden over een staakt-het-vuren tijdens de Eid'', zei Brahimi.

Kleine stap

In een videogesprek zei Brahimi dat het bestand slechts ''een kleine stap'' is in de richting van een regeling voor het door de opstand verscheurde land.

De gezant vroeg de Veiligheidsraad om unanieme steun voor zijn staakt-het-vuren. Een nieuwe mislukking kan er volgens hem toe leiden dat het conflict, dat al 19 maanden duurt, overwaait naar buurlanden.

Besluit

Volgens de gezant maakt de Syrische regering het besluit op korte termijn bekend. Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken zei even later nog te studeren op het verzoek om de wapens neer te leggen. Donderdag brengt het regime zijn besluit naar buiten. De Syrische rebellen zeggen zich alleen aan het bestand te houden als het regime dat ook doet.

De onlusten in Syrië duren al sinds maart vorig jaar. Tot dusver werden akkoorden over wapenstilstanden steeds geschonden. 

Groepering

In elk geval een moslimgroepering in Syrië heeft aangekondigd niet mee te zullen doen aan het bestand. Het al-Nusra Front liet weten het staakt-het-vuren af te wijzen en gewoon door te blijven vechten, zo meldde een in Amerika gevestigde inlichtingenorganisatie.

''Er is geen bestand tussen ons en dit misdadige regime dat het bloed vergiet van moslims'', aldus de verklaring van al-Nusra. De groep zegt samenzweerders geen kans te willen geven trucs uit te halen. De moslimorganisatie heeft in het verleden de verantwoordelijkheid voor enkele zelfmoordaanslagen in Syrië opgeëist.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten