AMSTERDAM - Inwoners en gewapende krijgsheren in de Afghaanse provincie Kunduz vrezen voor het uitbreken van een burgeroorlog.

Dat meldt de Volkskrant woensdag. Uit gesprekken van de krant en het tv-programma Nieuwsuur met verscheidene krijgsheren wordt duidelijk dat er na het vertrek van Nederland, Duitsland en Amerika in 2014 een bloedige machtsstrijd wordt verwacht.

"Als het toezicht van de buitenlanders verdwijnt, kunnen de krijgsheren doen wat ze willen. Velen zijn analfabeet. Geef ze een wapen en zonder toezicht gaan ze los. Kijk maar naar het bloedbad in Kanam". vertelt krijgsheer Jan Mohammad. In Kanam werden twaalf burgers vermoord door bendeleden.

Stabiele situatie

De missie van de buitenlandse politietrainers heeft tot nu toe nog niet geleid tot een stabiele situatie. Waar het in de steden rustig blijft, grijpen krijgsheren op het platteland de macht. Een inwoner van een dorp dat onlangs door krijgsheren een bloedbad werd: "Ze moorden en roven, niemand pakt ze op. Ze zijn te sterk voor de politie en doen wat ze willen."

Volgens inwoners van Kunduz staat de politie machteloos tegenover daders van deze gewelddadige incidenten. De bijna tweeduizend politieagenten zouden niet opkunnen tegen de minimaal tienduizend bendeleden van de krijgsheren.

Taliban

Asadullah Omar Khail, voorzitter van de Vredesraad in Kunduz noemde de krijgsheren een grotere bedreiging voor de vrede dan de Taliban. Vorige week werd Talibanleider Mullah Abdul Rahman gearresteerd door Duitse commando's.