AMMAN - Libanon beleefde dinsdag een tweede dag vol onrust vanwege buurland Syrië.

Voor- en tegenstanders van het regime van president Bashar al-Assad in Syrië (soennieten en alawieten) raakten voor de tweede achtereenvolgende dag slaags in de noordelijke stad Tripoli.

Het leger meldde aan het eind van dinsdagmiddag dat een staakt-het-vuren was bereikt tussen beide partijen.

Door de vuurgevechten vielen dinsdag vier doden en 15 gewonden. Maandag kwamen zes mensen om en raakten tientallen gewond.

Aanslag

Aanleiding voor het rumoer is de aanslag van vrijdag in Beiroet waarbij onder anderen de Libanese veiligheidsfuctionaris Wissam al-Hassan omkwam, een tegenstander van het Syrische regime. De Syrische president Bashar al-Assad behoort tot de alawieten.

Het centrum van Tripoli wordt bewaakt door Libanese militairen in pantservoertuigen met zware machinegeweren. Winkels op de grens van soennitische en alawitische wijken zijn gesloten.

Ook elders buiten Syrië veroorzaakt het conflict spanningen. Een granaat die was afgevuurd vanuit Syrië raakte dinsdag een gezondheidscentrum in een grensplaats in Turkije. Niemand raakte gewond

In de woestijn van Jordanië staken Syrische vluchtelingen hun tenten in brand uit protest tegen slechte levensomstandigheden.

De vluchtelingen zouden in caravans gehuisvest willen worden in plaats van in tenten. Maar een woordvoerder van een hulporganisatie zei dat de groep aanhangers zijn van de regering van de Syrische president Bashar al-Assad. Ze zouden onrust willen stoken.

In totaal zijn ruim 358.000 Syriërs hun land ontvlucht sinds maart 2011 de opstand uitbrak tegen Assad. De meeste Syriërs zijn gevlucht naar Jordanië, waar nu 105.737 vluchtelingen zijn. In de tentenkampen bij de Turkse grens leven nu 101.834 Syriërs. Libanon is inmiddels het derde land met meer dan 100.000 Syriërs. Ook velen zijn vertrokken naar Irak en Egypte.

Human Rights Watch (HRW) beschuldigde de Syrische luchtmacht er dinsdag van steeds vaker clusterbommen te gooien op stedelijke gebieden waar rebellen actief zijn. De Syrische regering ontkent het gebruik van die munitie. HRW zegt bewijzen te hebben in de vorm van videobeelden, foto's en getuigenverklaringen.