ROME - Het hoofd van de Italiaanse rampenbestrijding is dinsdag afgetreden uit protest. Hij is boos omdat een rechter maandag zeven van zijn medewerkers heeft veroordeeld wegens de aardbeving in l'Aquila.

De seismologen moeten 6 jaar de cel in en 9 miljoen euro schade vergoeden omdat ze niet hadden gewaarschuwd voor de aardbeving in 2009, waarbij 309 mensen omkwamen. Luciano Maiami vindt de veroordeling ''een grote fout''.

De seismologen hadden destijds gezegd dat er weinig kans was op een aardbeving, maar 6 dagen later stortte de halve stad in bij een flinke beving. ''Het zijn professionele medewerkers die in goed vertrouwen hebben gesproken. Ze zijn niet gedreven door persoonlijke belangen. Ze hadden steeds gezegd dat het niet mogelijk is een aardbeving te voorspellen.''

Maiami zei dat wetenschappers voortaan weigeren de overheid nog te adviseren.

Ontzetting

De veroordeling van de seismologen zorgt wereldwijd voor ontzetting. ''Het vonnis is pervers en de straf belachelijk'', zei het prestigieuze vakblad Nature dinsdag in een commentaar. ''Enkele wetenschappers hebben al gewaarschuwd voor het verstikkende effect op hun risico-inschattingen.''

Michael Halpern van het Amerikaanse Union of Concerned Scientists zei dat wetenschappers vrij en onafhankelijk moeten kunnen spreken, zonder kans op strafvervolging. Dit vonnis lijkt volgens hem op de veroordeling van de Italiaanse astronoom Galileo die had gezegd dat de planeten om de zon draaiden.