DEN HAAG - Nederland veroordeelt de bouw van Israëlische woningen in bezet Palestijns gebied, maar zal Israël wat dat betreft geen grens stellen.

Dat zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken dinsdag in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Harry van Bommel vroeg wanneer het kabinet Israël laat weten dat het genoeg is wat betreft de bouw van woningen in de bezette Oost-Jeruzalem en Westelijke Jordaanoever. Daarop antwoordde de bewindsman: ''Ik leg daar geen grens''.

Het kabinet is voor de oprichting van een Palestijnse staat in het kader van de tweestatenoplossing zoals die door het Kwartet (VS, EU, VN en Rusland) wordt gesteund.

Protest

Rosenthal was door fractievoorzitter Bram van Ojik van GroenLinks naar de Kamer geroepen in verband met de aanstaande bouw van bijna 800 nieuwe woningen in de nederzetting Gilo. De EU heeft tegen de bouw geprotesteerd, aldus de minister.

Hij wilde niets weten van voorstellen van Van Ojik om de Israëlische ambassadeur op het matje te roepen of om het associatieverdrag met Israël ter discussie te stellen als er geen einde komt aan de bouw van Israëlische woningen in bezet Palestijns gebied.