BEIROET - De leider van de belangrijkste Syrische oppositiebeweging, Abdelbaset Sieda, betwijfelt of een wapenstilstand tijdens het vierdaagse islamitische offerfeest Eid al-Adha stand houdt.

Volgens Sieda is de vaagheid van de plannen daar deels de oorzaak van.

Syrië-gezant Lakhdar Brahimi heeft het voorstel voor de wapenstilstand gedaan, in de hoop dat dit leidt tot een staakt-het-vuren voor de lange termijn. Noch de Syrische president Bashar Assad, noch de rebellen willen zich echter vastleggen op het voorstel.

Terugslaan

Sieda, die leiding geeft aan de Syrische Nationale Raad, zei dinsdag dat de rebellen bereid zijn tijdens het Offerfeest de wapens neer te leggen.

Als ze worden aangevallen, slaan de rebellen echter wel terug. Sieda betwijfelt of het regime zich wel aan de wapenstilstand wil houden en Brahimi heeft volgens hem 'geen enkel mechanisme om de situatie in de gaten te houden'.

Clusterbommen

Ondertussen zegt Human Rights Watch dat de Syrische luchtmacht steeds vaker clusterbommen gooit op stedelijke gebieden waar rebellen actief zijn. De Syrische regering ontkent het gebruik van de munitie.

De mensenrechtenorganisatie stelt bewijzen te hebben dat het gebruik van de omstreden bommen de afgelopen 2 weken sterk is gestegen. De organisatie heeft onder meer videobeelden, foto's en getuigenverklaringen verzameld. Volgens HRW is de Syrische luchtmacht bezig met een offensief tegen bolwerken van de rebellen.

Geïmproviseerde bommen

Daarbij worden niet alleen clusterbommen gebruikt, maar ook andere zware munitie en zelfs zware, geïmproviseerde bommen. Die bestaan uit vaten die naar verluidt gevuld zijn met de explosieve stof TNT, olie en stukken staal.

Clusterbommen vallen uiteen in talloze kleine zeer explosieve bommetjes die zich verspreiden over een groot gebied. Ze kunnen daardoor vooral in steden en dorpen veel slachtoffers onder burgers maken

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier