GAZA-STAD - De emir van Qatar is dinsdag aangekomen in de Gazastrook. Sheik Hamad bin Khalifa al-Thani is het eerste staatshoofd dat het Palestijnse gebied bezoekt sinds Hamas de macht in 2007 overnam.

Duizenden Qatarese en Palestijnse vlaggen wapperden in de Gazastrook ter ere van het bezoek. Het bezoek wordt gezien als prestige verhogend voor het islamistische Hamasbewind. Israël en de Palestijnse leiders in de Westelijke Jordaanoever zien het bezoek echter met lede ogen aan.

Hamasfunctionarissen, onder wie premier Ismail Haniyah, wachtten het staatshoofd op. De emir en zijn gevolg staken vanuit Egypte de grens met de Gazastrook over. ''U maakt hiermee officieel een einde aan de politieke en economische blokkade van de Gazastrook door de krachten van onrechtvaardigheid en tirannie'', zei premier Ismael Haniya van de Gazaregering.

Sinds Hamas aan de macht kwam, hebben bezoekers van de Verenigde Naties of de Europese Unie steeds ontmoetingen met Hamas vermeden.

'Humanitair'

Het bezoek van de emir is bestempeld als humanitair. De emir geeft het startsein voor bouwprojecten ter waarde van bijna 200 miljoen euro, die door Qatar worden gefinancierd. Het gaat onder meer om de bouw van een ziekenhuis en de aanleg van een aantal wegen.

Bij de opening van een Qatarees project van duizend woningen in de Gazastrook zei de premier dat de emir het bedrag van 200 miljoen euro aanzienlijk zou verhogen. Het extra geld is bedoeld voor 2000 huizen van een Emir Hamad project. De woningen zijn bedoeld voor ex-gevangenen die door Israël zijn vrijgelaten.

De Gazastrook is sterk verarmd en overbevolkt en zucht onder een ijzeren greep van Israël, die de Palestijnse kuststrook volledig probeert te isoleren. Dinsdagochtend was een Israëlische militair nog zwaargewond geraakt bij een gevecht aan de grens. Maandag werden twee militanten gedood door Israëlische luchtaanvallen.