JAKARTA - Christenen in de Indonesische provincie Atjeh op het eiland Sumatra zeggen in angst te leven, nadat de afgelopen week een aantal kerken werd gesloten in de stad Banda Atjeh.

Dat gebeurde onder druk van moslimgroeperingen. De kerken zouden geen vergunning hebben.

Ook zes boeddhistische tempels zijn gesloten. Het bestuur van Banda Atjeh liet weten dat de stad met de sluiting wil voorkomen dat problemen met de openbare orde en de veiligheid ontstaan.

De gebedshuizen moesten een overeenkomst tekenen met de stad voor de sluiting.

Veiligheid

''We moeten onze kerk sluiten omdat het bestuur zegt dat we de regels overtreden. Als we open zouden blijven, kon de stad onze veiligheid niet garanderen'', aldus Nico Tarigan van de Indonesische Bethel Kerk dinsdag tegenover Indonesische media.

Radicale moslims zouden de afgelopen tijd hebben gedreigd met geweld als de kerkdiensten gewoon zouden doorgaan. Volgens Tarigan is zijn kerk in juni al een keer aangevallen door honderden mensen.

Christenen zijn een kleine minderheid in Atjeh. De overgrote meerderheid van de moslims in Indonesië praktiseert de gematigde islam, maar Atjeh heeft een geschiedenis van religieus extremisme. De provincie heeft deels de sharia, de islamitische wetgeving, ingevoerd.