BERLIJN - Duitse commando's hebben een van de meest gezochte Talibanleiders in Noord-Afghanistan weten te arresteren.

De man, Mullah Abdul Rahman, is ook wel aangeduid als de schaduwgouverneur van de provincie Kunduz. Daar zijn ook Nederlandse militairen gestationeerd om politieagenten op te leiden.

Volgens Duitse media dinsdag was de elite-eenheid Kommando Spezialkräfte (KSK) bij de actie betrokken, samen met Afghaanse militairen.

De arrestatie in het dorp Ghundaj Kalai in Kunduz vond enkele dagen geleden al plaats, maar nadere details zijn toen niet verstrekt. De Taliban hebben echter ontkend dat hun 'gouverneur' is opgepakt.

Aanslagen

Mullah Abdul Rahman zou onder meer achter aanslagen zitten waardoor ook Duitse militairen zijn omgekomen. Het Duitse leger houdt hem medeverantwoordelijk voor een aanslag in 2010 op Goede Vrijdag, die het leven kostte aan drie Duitsers.

Ook zou hij achter de kaping zitten van twee tankwagens met brandstof in september 2009. Een Duitse commandant liet de wagens vervolgens bombarderen in de buurt van de stad Kunduz. Bij die luchtaanval kwamen waarschijnlijk rond de 100 mensen om het leven, wat in Duitsland tot grote ophef leidde.