RUSTENBURG - De Zuid-Afrikaanse politie heeft toegegeven dat mogelijk buitensporig geweld is gebruikt toen in augustus 34 doden vielen bij een platinummijn.

 De slachtoffers vielen toen agenten het vuur openden op de stakende mijnwerkers bij de Marikana-platinamijn van het bedrijf Lonmin.

''De situatie liep uit de hand'', aldus een advocaat van de politie, toen hij beschreef hoe de politie 3000 stakers bij de mijn probeerde te verspreiden.

''Het bewijs kan uitwijzen dat de reactie van de politie wellicht overdreven was'', zei hij. Volgens advocaten van de slachtoffers zijn zeker 14 mijnwerkers in hun rug geschoten.

Beschuldiging

Na het bloedbad werden in eerste instantie 270 mijnwerkers in staat van beschuldiging gesteld voor de moord op hun collega's. De politie verklaarde dat het vuur was geopend uit zelfverdediging. De aanklacht werd later ingetrokken, maar nog niet definitief.

Zuid-Afrika is in de ban van stakingen. Vele tienduizenden werknemers van veel mijnen en fabrieken hebben de afgelopen tijd hun werk voor kortere of langere tijd stilgelegd. De politie greep enkele keren hard in.