BUENOS AIRES - Het begin van het proces van Julio Poch is op verzoek van de nieuwe officier van justitie uitgesteld tot 28 november.

Dat meldden Argentijnse media maandagavond (plaatselijke tijd). De nieuwe officier van justitie, Guillermo Friele, nam de zaak vorige week over van Mirna Goransky.

Toen al was er sprake van dat de zaak tegen de Nederlands-Argentijnse piloot misschien zou worden uitgesteld, maar de Argentijnse justitie meldde toen nog dat het proces gewoon op de geplande datum, 25 oktober, zou beginnen.

Maandag hakte justitie in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires, waar Poch gevangen zit, de knoop door en besloot toch het begin van het proces met een maand uit te stellen. Poch wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de zogeheten vluchten des doods.

Tijdens deze vluchten werden tegenstanders van de Argentijnse dictatuur (1976-1983) boven zee uit vliegtuigen gegooid.

Knoops

Zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops zei dinsdag dat zijn cliënt teleurgesteld is door het uitstel. Poch had gehoopt eindelijk zijn verhaal aan de rechters te kunnen vertellen. Maar het uitstel is niet heel lang. In elk geval niet tot februari, waarvan ook sprake was, aldus de raadsman.

Knoops overweegt nog steeds een verzoek tot vrijlating in te dienen, nu het proces is uitgesteld. Maar de vraag is of dat haalbaar is binnen de termijn voordat het proces begint.

Ook wil Knoops zes nieuwe getuigen in het proces brengen, die moeten aantonen dat Poch onschuldig is. Daarover en over andere verzoeken moeten de rechters nog steeds een beslissing nemen.