BOGOTÁ - Het arrestatiebevel tegen de Nederlandse FARC-strijdster Tanja Nijmeijer is tijdelijk ingetrokken.

Dat maakte de hoogste openbare aanklager van Colombia, Eduardo Montealegre, bekend.

Het intrekken van arrestatiebevelen van enkele leden van de FARC geldt voor de periode dat de vredesonderhandelingen van de FARC met de Colombiaanse regering duren. Mochten die worden afgebroken, dan zijn de arrestatiebevelen weer van kracht, meldde Montealegre.

Tegen Tanja Nijmeijer lopen in Colombia twee arrestatiebevelen, vertelde de hoogste aanklager: ''Eén vanwege rebellie tegen de Colombiaanse staat en één vanwege een uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten.'' Nijmeijer was betrokken bij de ontvoering van drie Amerikanen.

Havana

Tanja Nijmeijer mag alleen naar Havana reizen. Als ze daarbuiten komt, kan ze worden gearresteerd. Om terug te keren moet ze toestemming van de Colombiaanse autoriteiten hebben.

Behalve voor Nijmeijer zijn voor 28 guerrillero’s van de FARC de arrestatiebevelen ingetrokken. Tegen hoofd-onderhandelaar Iván Márquez lopen 132 arrestatiebevelen. In dertig gevallen is hij al veroordeeld.

De vredesonderhandelingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering zijn begonnen op 18 oktober in de Noorse hoofdstad Oslo. Ze worden op 15 november voortgezet in de Cubaanse hoofdstad Havana.