L'AQUILA - Een rechtbank in de Italiaanse stad l'Aquila heeft zes wetenschappers veroordeeld tot 6 jaar cel, omdat ze hadden gezegd dat er weinig gevaar was voor aardbevingen in de regio l'Aquila.

De regio werd enkele dagen later echter getroffen door een zware aardbeving. Daardoor stierven 309 mensen en raakten duizenden mensen dakloos.

Tegen de seismologen was door justitie 4 jaar cel geëist. Ze waren aangeklaagd voor doodslag. Door de geruststellende woorden van de onderzoekers waren veel bewoners niet gevlucht voor een reeks kleinere bevingen.

De rechtszaak heeft geleid tot veel kritiek in wetenschappelijke kringen. Sommigen vrezen dat wetenschappers voortaan hun mond houden, uit vrees voor een celstraf.

Geen schuld

De deskundigen vinden dat ze geen schuld hebben. ''Overstromingen en orkanen kunnen worden voorspeld, maar aardbevingen niet'', zei een advocaat.

De aanklager meent echter dat de seismologen ''een onvolledige, ongeschikte en misdadig verkeerde analyse'' hadden gegeven. Ze hadden gezegd dat de seismische bevingen geen gevaar vormden en dat inwoners rustig thuis een glas wijn konden drinken.

''De kleine bevingen zijn juist gunstig, omdat de aarde zo haar energie kwijtraakt'', had de onderdirecteur van de Italiaanse dienst Burgerbescherming gezegd.

Door hun geruststellende woorden waren veel bewoners niet gevlucht voor een reeks kleinere bevingen. Dat werd veel mensen fataal.

Kritiek

De unieke rechtszaak heeft geleid tot veel kritiek in wetenschappelijke kringen. Circa 5000 professoren en anderen hebben een brief gestuurd aan de president van Italië met het verzoek om de strafzaak stil te leggen. Sommigen vrezen dat wetenschappers voortaan hun mond houden, uit vrees voor een celstraf.

De deskundigen vinden dat ze geen schuld hebben. ''Overstromingen en orkanen kunnen worden voorspeld, maar aardbevingen niet'', zei een advocaat. Ze vinden dat ze als zondebokken worden beschouwd.

Groepen nabestaanden van slachtoffers vinden het terecht dat de seismologen zijn veroordeeld: ''Hun voornaamste taak is om veiligheid te creëren. Ze hebben gefaald'', zei Aldo Scimia, wiens moeder omkwam door de beving.