Hoofdredacteur Newsnight weg na misbruikschandaal

AMSTERDAM - De hoofdredacteur van het BBC-programma Newsnight gaat met onbetaald verlof terwijl de politie het misbruikschandaal rondom presentator Jimmy Savile onderzoekt.

Newsnight deed eind 2011 al onderzoek naar het schandaal, maar een reportage daarover werd niet uitgezonden.

Savile, een populaire presentator van kinderprogramma's, wordt ervan verdacht 200 jonge slachtoffers te hebben misbruikt.

De uitleg die hoofdredacteur Peter Rippon gaf voor het besluit om de reportage niet uit te zenden was volgens de BBC 'op bepaalde manieren onjuist of incompleet'. Zo zou Newsnight ervan op de hoogte zijn geweest dat misbruik op het terrein van de BBC plaatsvond, terwijl Rippon dat in een blogpost ontkende.

Panorama

De BBC heeft twee onderzoeken aangekondigd: een eerste naar de onderdrukking van de Newsnight-reportage, en een tweede naar de cultuur bij de BBC ten tijde van het misbruik.

Maandagavond zal een ander BBC-programma, Panorama, een reportage uitzenden over de situatie bij Newsnight. De uitzending zal uitgebreid focussen op de rol van Rippon bij het besluit om de reportage van Newsnight niet uit te zenden.

Een verslaggeefster van Newsnight, Liz MacKean, vertelt aan de Guardian dat Rippon onder druk stond van zijn bazen bij de BBC. Zelf heeft Rippon gezegd dat de Newsnight-reportage niet werd uitgezonden om 'redactionele redenen'.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie