DEN HAAG - De komende maand zal een nieuwe lichting militairen naar de Afghaanse provincie Kunduz vertrekken om daar politieagenten op te leiden. 

De eersten van de 350 marechaussees en leden van de luchtmobiele brigade vertrekken dinsdag vanaf vliegbasis Eindhoven.

Volgens Defensie is er in Kunduz nog meer dan genoeg te doen voor de militairen, hoewel een aantal taken is weggevallen. De basistraining wordt niet meer gegeven, omdat er voldoende Afghanen zijn om de opleiding zelf te verstrekken.

Daarnaast is de opleiding van onderofficieren stilgelegd omdat agenten die door de Nederlanders zijn opgeleid, tegen de afspraak in buiten de provincie werden geplaatst.

De Nederlanders hebben hun handen nog vol aan de praktijkbegeleiding van Afghaanse agenten en trainers, aldus een woordvoerder van Defensie. Die begeleiding wordt inmiddels in vier districten in de provincie gegeven. Eén van de districten is wat verder gelegen, waardoor meer tijd nodig is bijvoorbeeld omdat militairen op locatie moeten overnachten.

Expertise

Door de verandering van het werkterrein is ook weer andere expertise nodig onder de Nederlanders.

Toen enkel nog in Kunduz-stad werd gewerkt, was er weinig behoefte aan ondersteuning van F-16’s. Nu ‘onze jongens’ wat verder de poort uitgaan, is dat wel nodig. Ook zijn er vaker mensen nodig die verstand hebben van bermbommen.

De vierde lichting militairen staat onder leiding van kolonel Roland de Jong. Hij zal nauw samenwerken met Geoffrey van Leeuwen van het ministerie Buitenlandse zaken en Michel Oz van het ministerie Veiligheid en Justitie, die verantwoordelijk zijn voor het civiele deel van de missie.