Minder aanvallen door piraten

KUALA LUMPUR - Het aantal aanvallen door piraten is gedaald tot het laagste niveau sinds 2009. Dat heeft het Internationale Maritieme Bureau (IMB) maandag bekendgemaakt.

In de eerste 9 maanden van dit jaar waren er 233 aanvallen wereldwijd. Vorig jaar waren het er in die periode nog 352, aldus het IMB. In 2009 waren het er in de eerste 9 maanden 306.

De daling was het sterkst voor de kust van Somalië. Daar waren dit jaar 70 aanvallen, terwijl er in de eerste 9 maanden van vorig jaar nog 199 werden gemeld.

Volgens het IMB werpen de maatregelen tegen piraten hun vruchten af. Onder meer voor de kust van Somalië zijn internationale missies om schepen te beschermen. Ook de Nederlandse marine levert een bijdrage. Vorige week zijn tien Somalische kapers die door het Nederlandse fregat Tromp waren opgebracht, in Duitsland veroordeeld tot celstraffen.

Het IMB wijst erop dat de maatregelen weliswaar effect hebben, maar niet mogen verzwakken. Op dit moment houden Somalische piraten volgens de organisatie nog 11 schepen met 167 bemanningsleden gegijzeld.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie