Dorpelingen China slaags met politie

BEIJING - Inwoners van Yinggehai, een dorp in het zuiden van China, zijn de afgelopen dagen slaags geraakt met de politie.

De dorpelingen protesteerden tegen de bouw van een kolencentrale en gooiden stenen naar de politie. Die reageerde door traangas in te zetten. Tientallen mensen werden opgepakt, aldus de dorpelingen.

Sinds vorige week betogen zeker duizend dorpelingen tegen de kolencentrale in de eilandprovincie Hainan. Tientallen mensen zijn gewond geraakt en velen zijn opgepakt door de politie. Het dorp wordt door de politie streng bewaakt.

Traangas

"Ze hebben de afgelopen dagen traangas ingezet om de menigte uiteen te drijven", zei een van de dorpelingen maandag. "We willen hier geen energiecentrale die ernstige vervuiling veroorzaakt." Een andere man zei dat de autoriteiten gewonden uit het ziekenhuis hebben meegenomen. Daardoor durven veel mensen er geen hulp meer te zoeken.

In april protesteerden de dorpsbewoners ook al tegen de komst van de kolencentrale. Toen vond het protest gehoor bij de autoriteiten, die de centrale verplaatsten naar een ander dorp. Daar stuitte de centrale echter ook op veel verzet, waarna werd teruggegrepen op het oorspronkelijke plan.

Kritiek

Drie decennia van snelle economische groei zijn in China ten koste gegaan van het milieu. De bevolking laat zich echter steeds vaker kritisch uit over de vervuiling.

In juli schrapte het bestuur in een stadje in de provincie Sichuan plannen voor een koperverwerkingsfabriek, nadat duizenden mensen de confrontatie met de politie hadden gezocht. In de oostelijke provincie Jiangsu werd een plan voor een afvalwaterverwerkingsfabriek geschrapt nadat bewoners hier tegen hadden demonstreerd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie