'Aandacht voor aanslag Libië in debatten VS belachelijk'

NEW YORK- Voormalig presidentskandidaat Howard Dean (Democraten) vindt het "belachelijk" dat de aanslag op het consulaat van de V.S. in Libië tot nu toe een belangrijke rol heeft gespeeld in alle presidentiële debatten.

"Deze kwestie laat zien hoe erg het debat over buitenlands beleid is gedegradeerd", stelt hij. "De aanslag in Benghazi is een tragedie, het is werkelijk belachelijk dat hier een politieke kwestie van wordt gemaakt", aldus Dean.

Dean, voormalig gouverneur van de staat Vermont en presidentskadidaat voor de Democraten in 2004 (hij verloor in de voorrondes van John Kerry), vindt het ongepast dat Libië een prominente plek heeft ingenomen in de presidentiële debatten.

Toch is de verwachting dat het onderwerp in het laatste debat tussen Barack Obama en Mitt Romney wederom ter sprake zal komen. Het laatste debat vindt maandagavond lokale tijd plaats in de staat Florida en er zal enkel over buitenlands beleid gesproken worden.

Het is gebruikelijk dat bij elke verkiezingen in de Verenigde Staten een onderwerp opduikt in de campagnes waar van tevoren niet op werd gerekend. Dit jaar domineert de kwestie Libië het debat. Bij de aanslag op het Amerikaanse consulaat in Benghazi kwamen vier Amerikanen om het leven, onder wie de ambassadeur Christopher Stevens.

Zwakke positie

De aanslag in Libië gaf Romney echter een kans om zijn opponent aan te vallen. De Republikein werd voorafgaande aan zijn optreden in het eerste debat in Denver met Obama nooit gezien als een expert op het gebied van buitenlandse zaken.

Zowel in het vicepresidentiële debat tussen Democraat Joe Biden en Republikein Paul Ryan kwam de kwestie ter sprake, net als in het tweede debat tussen Obama en Romney. Daar wees de zittende president zijn opponent erop dat het verwerpelijk was om een aanslag waarbij Amerikanen om het leven waren gekomen voor politieke doeleinden te gebruiken.

Verantwoordelijkheid

Volgens Tom Ridge, Republikeinse politicus en prominente aanhanger van de Romney-campagne, is de kwestie wel degelijk politiek, zo verklaarde hij na afloop van het debat in Hempstead. "De president en de minister van Buitenlandse Zaken (Hillary Clinton, red.) hebben het de eerste dagen na de aanslag nooit over terreur gehad", aldus Ridge.

"Ik weet niet wat erger is; het feit dat de president inderdaad niet meteen wist dat het om een terreuraanslag ging, of dat hij het wel wist en het niet met het Amerikaanse volk wilde delen. Het is zijn verantwoordelijkheid om van dit soort zaken op de hoogte te zijn. En dat maakt het dus zeker een politieke kwestie", aldus Ridge.

Supermacht

Dean denkt dat de Republikeinen Obama aanvallen op de kwestie Libië omdat de partij de president verder op geen enkele andere buitenlandse kwestie kan bekritiseren. Dean: "Het feit dat Osama Bin Laden onder Obama’s leiding is gepakt en gedood geeft de president een zekere vorm van immuniteit. Daarom gaan de Republikeinen steeds in op Benghazi."

"Onze positie in de wereld is veel beter dan acht jaar geleden (onder leiding van toenmalig president Bush jr., red.)", vervolgt Dean. "Obama’s grootste verdienste is dat hij de wereld niet heeft benaderd als supermacht. Hij heeft altijd de samenwerking en het dialoog met andere landen gezocht."

Europa

Republikein Ridge vindt uitgerekend die opstelling een teken zwakte. Ridge: "Gelooft u mij, in kom regelmatig in Europa en ik krijg daar steeds de vraag wat er met ons aan de hand is, en waarom wij niet de leiding nemen. Het wordt van ons verwacht."

Het derde en laatste presidentiële debat tussen Obama en Romney vindt maandagavond lokale tijd plaats in Boca Raton in de staat Florida. De verwachting is dat er naast de aanslag in Benghazi ook gesproken zal worden over de burgeroorlog in Syrië, de nucleaire dreiging van Iran en de dominante economische positie van China.

Alles over de Amerikaanse verkiezingen

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie