BAMAKO - Honderden buitenlandse jihadisten zijn afgelopen weekeinde naar het noorden van Mali getrokken, waar de centrale regering de macht kwijt is geraakt aan rebellen.

Zowel inwoners van de steden Timboektoe en Gao en rebellencommandanten hebben dat gezegd.

Het regionale blok Ecowas bereidt een militaire interventie voor in het noorden van Mali. De net aangekomen strijders zijn afkomstig uit onder meer Sudan. Ze komen de islamistische groeperingen Ansar Dine en Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb versterken die eerder dit jaar de macht grepen, nadat ze een opstand van Toearegs in het gebied hadden gesteund.

Permanent

De Verenigde Naties en Afrikaanse Unie lieten vrijdag weten dat ze permanente kantoren willen openen in de hoofdstad van Mali, Bamako.

De VN en de EU hebben logistieke hulp aan een mogelijke Afrikaanse missie toegezegd. De regeringsleiders van de 27 EU-landen zeiden vrijdag dat ze de Malinese troepen eventueel zouden willen trainen.

De islamisten in het noorden van Mali zouden onder meer executies hebben uitgevoerd onder burgers. Ook richtten ze vernielingen aan in de historische stad Timboektoe. Antieke moslimheiligdommen waren het doelwit, omdat die godslasterlijk zouden zijn.