Advocaat eist stopzetting genocideproces Basebya

DEN HAAG - Advocaat Victor Koppe vindt dat het Openbaar Ministerie genocideverdachte Yvonne Basebya niet langer kan vervolgen.

Justitie zou een voor Basebya ontlastend vonnis tegen tientallen genocideverdachten al 2 jaar in bezit hebben, maar pas afgelopen week aan het dossier hebben toegevoegd.

Dat stelt de Amsterdamse raadsman maandag, die daarom de rechtbank in Den Haag gaat vragen het OM niet-ontvankelijk te verklaren. Volgens hem heeft hij de 71 getuigen die in deze zaak zijn gehoord niet kunnen confronteren met de uitspraak.

Het oordeel van deze rechtbank in de Rwandese hoofdstad Kigali uit 2003 gaat over de massaslachting bij de Pallotines Kerk in de wijk Gikondo. Daar werden zeker 100 mensen, vermoedelijk allemaal Tutsi's, vermoord en deze slachting wordt gezien als het eerste bewijs dat er genocide in het Afrikaanse land plaatsvond.

Opdrachtgever

Het OM in ons land vervolgt Basebya omdat zij onder meer de opdrachtgever voor de slachting begin april 1994 zou zijn geweest. De verdenking tegen de vrouw omvat meer aanklachten.

Ze zou ook betrokken zijn bij andere moorden in haar wijk en de voorbereidingen van de volkerenmoord. Ze zou leiding hebben gegeven aan jonge milities en een hoge functie hebben bekleed binnen de extremistische CDR-partij.

De vrouw, die inmiddels een Nederlands paspoort heeft, ontkent de beschuldigingen en zegt dat ze het slachtoffer is van een klein clubje mensen. Die zouden leugens verspreiden en uit zijn op haar bezittingen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie