WILLEMSTAD - Onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano van Helmin Wiels is bij de parlementsverkiezingen vrijdag de grootste partij op Curaçao geworden. De partij MFK van Gerrit Schotte heeft van de Curaçaose bevolking opnieuw veel steun gekregen en volgt als tweede partij.

De Curaçaose bevolking heeft daarmee de coalitie die onder leiding van Gerrit Schotte, die twee jaar het land heeft geregeerd, weer een meerderheid gegeven. Alleen mag nu de partij van Helmin Wiels de premier leveren.

Het is nog onduidelijk of Wiels zelf die positie inneemt of iemand anders van zijn partij naar voren schuift.

Coalitie

Volgens Helmin Wiels heeft de bevolking duidelijk laten weten dat ze verder wil met de coalitie van zijn partij met de MFK van Gerrit Schotte en de partij MAN. Wiels wil dat ook, zolang 'er serieus kan worden gewerkt'.

Hij verklaarde dat zijn partij verder aan de slag wil met de 'oude' coalitie op voorwaarde 'dat we orde in de coalitie terug kunnen brengen'. ''Maar we gaan niet zomaar een coalitie vormen. We willen wel iets bereiken", aldus Wiels.

Ook Gerrit Schotte, oud-premier van Curaçao en leider van MFK, is bereid om te gaan onderhandelen met Pueblo Soberano en MAN voor een nieuwe coalitie. ''Daarbij is het belangrijk dat we in eenheid vier jaar lang voor de bevolking gaan werken."

MFK, Pueblo Soberano en MAN vormden van 10 oktober 2010 tot 29 september 2012 een regering. Daarna werd hij volgens eigen zeggen 'afgezet door een staatsgreep, met mogelijke steun van politiek Den Haag'. Schotte is de afgelopen weken door politieke tegenstanders neergezet als leugenaar. Ook werd hij onder meer beschuldigd van maffia-contacten.

Volgens Schotte is met de uitslag duidelijk geworden dat de bevolking niet gediend is van 'een vuile lastercampagne'.

Zetelverdeling

Er zijn 21 zetels te verdelen in het parlement. Zoals het er nu uitziet krijgen MFK en Pueblo Soberano (PS) er allebei vijf. Coalitiepartner MAN behoudt er twee. De MFK is qua zetels gelijk gebleven. PS heeft er een gewonnen.

PAR van Emily de Jongh-Elhage verliest vier zetels en gaat van acht naar vier, evenveel als nieuwkomer PAIS. De Jongh-Elhage is teleurgesteld maar zegt zich neer te leggen bij de uitslag. De PAR was in 2010 de grootste met 8 zetels.

De uitslag betekent verder dat de partij FOL van Anthony Godett na decennia uit de volksvertegenwoordiging verdwijnt. Maar bovenal is het een duidelijke keuze van de bevolking voor de coalitie die twee jaar lang het land regeerde en viel na het vertrek van twee parlementariërs op 3 augustus van dit jaar.

Hoge opkomst

Volgens Lisa Dindial, vice-voorzitter van het Hoofdstembureau, is de bevolking deze keer in relatief grote aantallen komen opdagen. Met nog drie uur te gaan had 52 procent van de stemgerechtigden z'n stem uitgebracht. Bij de laatste verkiezingen lag dat aantal rond de 43 procent.

Gedurende de dag werd er melding gemaakt van verkeerd gedrukte stembiljetten; zonder kleur of onvolledig. Het Hoofdstembureau benadrukt dat het incidenten zijn die geen gevolgen hebben voor de einduitslag. Verder verliepen de verkiezingen zonder noemenswaardige incidenten.

Kabinetscrisis

De verkiezingen werden uitgeschreven nadat het kabinet van Schotte in September naar huis werd gestuurd door het parlement. Een meerderheid van het parlement vond dat parlementsvoorzitter Ivar Asjes ‘dictatoriaal gedrag’ vertoonde en nieuwe vergaderingen verbood.

De crisis werd compleet toen Schotte weigerde te vertrekken toen er een nieuw interim-kabinet onder leiding van Stanley Betrian werd benoemd. Schotte noemde dat een 'staatsgreep’.