AMSTERDAM - In Hempstead in de Amerikaanse staat New York kruisten dinsdagavond (lokale tijd) presidentskandidaten Barack Obama en Mitt Romney de degens tijdens het tweede grote televisiedebat in aanloop naar de verkiezingen van 6 november.

Tijdens het 'town hall debat' in Hempstead mochten gewone kiezers de vragen stellen. Obama opende van meet af aan de aanval op zijn Republikeinse uitdager op punten als werkgelegenheid en belastingen.

''Gouverneur Romney zegt dat hij een vijf-punten plan heeft. Maar hij heeft geen vijf-punten plan. Hij heeft een één-punt plan.'' En dat is volgens Obama het verlagen van belastingen voor rijken.

Net als bij de eerste confrontatie op 3 oktober stond ook nu de economie centraal. Voor de zittende president Obama staat er heel wat op het spel na het mislukte optreden in het eerste duel.

Winnaar

De aanvallende houding van Obama lijkt zijn vruchten echter te hebben afgeworpen. Volgens een peiling van de Amerikaanse omroep CNN vond 46 procent van de kiezers hem de beste, 39 procent noemt Romney de winnaar van het debat. In het CNN-panel zitten evenveel democratische en republikeinse kiezers.

Ook volgens de steekproef van CBS News (video) komt de president als beste uit de bus: 37 tegen 30 procent.

56 procent van de deelnemers aan die peiling denkt bovendien dat Amerikaanse middenklasse beter af is met Obama in het Witte Huis, 43 procent heeft meer vertrouwen in Romney. Op de algemenere vraag welke president beter zou zijn voor de economie noemt echter 65 procent van de deelnemers Romney en slechts 34 procent Obama.

Verwachtingen

Nog duidelijker was het antwoord op de vraag wie van beiden de verwachtingen had overtroffen. 73 procent van de ondervraagden vond dat de president het beter deed dan verwacht, slechts 37 procent zei hetzelfde over zijn tegenstander Romney.

Na afloop van het eerste debat op 3 oktober wezen nog 67 procent van de kijkers Romney aan als de winnaar. Slechts 25 procent van de door CNN gepeilde kijkers vond toen de president toen de sterkste spreker. De president oogde in het eerste van de drie debatten aarzelend en kwam vaak niet goed uit zijn woorden. Tijdens het tweede debat ging hij juist in de aanval.

Aan de peiling deden 457 geregistreerde kiezers mee. Zij werden na afloop van het debat telefonisch benaderd. De peiling heeft een foutmarge van plus-min 4,5 procentpunten.

Bekijk de video

 

Onderwerpen

Over het eerste onderwerp tijdens het debat, het oliebeleid dat Democraat Obama en Republikein Romney voor ogen hebben, kwamen de twee kandidaten gelijk in botsing. Volgens Romney geloven kiezers niet dat Obama "vecht voor de productie van olie en gas". Obama wijst juist op de stijgende olieproductie in Amerika.

Verder kwamen onder meer immigratie en de positie van vrouwen aan bod.

Successen

Obama probeerde tijdens het debat punten te scoren door enerzijds op zijn eigen successen te wijzen en anderzijds Romneys zwakte aan te kaarten. In tegenstelling tot het eerste debat wees Obama er dinsdag op dat hij Osama Bin Laden heeft uitgeschakeld.

Verder herinnerde Obama de kijkers aan een filmpje waarin te zien is hoe Romney 47 procent van de Amerikanen als klaplopers bestempelt.

Benghazi

Romney vindt dat Obama niet gepast heeft gereageerd op de aanval van 11 september op het Amerikaanse consulaat in de Libische stad Benghazi.

Obama ging een dag na de aanslag naar een bijeenkomst om geld voor zijn campagne op te halen. Obama liet dat niet op zich zitten en reageerde fel op de aanval.

Daarnaast is Romney van mening dat Obama te weinig daadkrachtig optrad na de aanslag. Obama op zijn beurt vindt dat Romney de aanslag op het consulaat, waarbij de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens en drie andere Amerikanen om het leven kwamen, misbruikt om punten te scoren bij de kiezers door hem te bekritiseren.

De president ging fel in tegen zijn tegenstander en noemde de suggestie van Romney dat hij de aanval niet serieus had genomen, ''schandalig''. Daarop kreeg hij applaus van het publiek.

De aanslag is een netelige kwestie. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft dinsdag de verantwoordelijkheid voor eventuele tekortkomingen in de behandeling van de aanval op zich genomen. Tijdens het debat zei Obama dat hij als president altijd de eindverantwoordelijkheid heeft.

Indruk

De indruk die de kandidaten achter zullen willen laten, is er een van de invoelende en meelevende politicus: een president die begrijpt waar gewone Amerikanen mee worstelen.

Obama zat voorafgaand aan het debat op 3 oktober op rozen maar zag door zijn wijfelende optreden zijn voorsprong in de peilingen afnemen.

Charles Groenhuijsen: Obama wint, Romney niet knock-out

Agressief karakter debat verdeelt meningen bij achterban

Alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier

Tweede presidentieel debat VS

Tijdens het 'town hall debat' in Hempstead mogen gewone kiezers de vragen stellen. Obama opende van meet af aan de aanval op zijn Republikeinse uitdager op punten als werkgelegenheid en belastingen. © Getty Images
In Hempstead in de Amerikaanse staat New York kruisten dinsdagavond (lokale tijd) presidentskandidaten Barack Obama en Mitt Romney de degens tijdens het tweede grote televisiedebat in aanloop naar de verkiezingen van 6 november. © AFP
Tijdens het 'town hall debat' in Hempstead mogen gewone kiezers de vragen stellen. © AFP
Obama moet aan de bak tegen zijn Republikeinse uitdager. Hij zat voorafgaand aan het debat op 3 oktober op rozen maar zag door zijn wijfelende optreden zijn voorsprong in de peilingen als sneeuw voor de zon verdwijnen. © AFP
Volgens Romney geloven kiezers niet dat Obama "vecht voor de productie van olie en gas". Obama wijst juist op de stijgende olieproductie in Amerika. © AFP
First Lady Michelle Obama tijdens het debat tussen haar echtgenoot en presidentskandidaat Mitt Romney. © AFP
Het podium waarop Barack Obama en Mitt Romney dinsdagavond (lokale tijd) de figuurlijke degens kruisen, wordt eerder op de avond in gereedheid gebracht. © AFP
Supporters van de zittende president Barack Obama buiten bij de Hofstra Universiteit in Hempstead, New York, waar het tweede verkiezingsdebat plaatsvindt tussen Obama en Mitt Romney. © Getty Images
Ook aanhangers van Mitt Romney zijn dinsdagavond in afwachting van het debat. © Getty Images
Amerikaans president Barack Obama stapt dinsdagavond (lokale tijd) in zijn vliegtuig opweg naar Hempstead (New York), waar bij de Hofstra Universiteit het tweede presidentiele debat gaat plaatsvinden tussen Obama en zijn tegenkandidaat bij de verkiezingen op 6 november, Mitt Romney. © AFP