PARAMARIBO - De Surinaamse brandweer heeft van verschillende kanten kritiek gekregen op de manier waarop het korps maandag de felle brand in de binnenstad van Paramaribo heeft aangepakt.

De organisatie trekt zich de kritiek aan en gaat onderzoeken en waarom de brand niet volgens het boekje is geblust. Dat heeft woordvoerder Ulrich Coats gezegd.

De belangrijkste kritiek is volgens Coats dat het te lang geduurd heeft voor alle brandweermannen met het juiste materieel op de plek van de brand waren.

Daardoor heeft het te lang geduurd voor de dompelpomp ingezet kon die bluswater uit de Surinamerivier moet pompen en kon de brand zich snel uitbreiden.

De kritiek kwam dinsdag onder andere van de minister van Justitie en Politie, maar ook de voorzitter van de brandweerbond uitte beschuldigen aan het adres van de leiding van de brandweer.

De commissie die het onderzoek gaat doen bestaat in ieder geval uit leden van het managementteam van de brandweer, vakbondsmensen en mogelijk ook enkele buitenstaanders , zegt Coats.

Hij verwacht dat het onderzoek over tien dagen afgerond moet zijn. Bij de brand maandag werden vijf panden volledig in de as gelegd.