ANTWERPEN - De woordvoerder van het inmiddels ter ziele gegane Sharia4Belgium eist dat hij kan trouwen in de gevangenis. 

Fouad Belkacem heeft daarvoor een kort geding aangespannen tegen een ambtenaar van de burgerlijke stand.

De ambtenaar weigert naar de gevangenis in Antwerpen te komen om het huwelijk van de moslimactivist te voltrekken. Belkacem zit daar sinds juli in voorarrest. Hij zou hebben opgeroepen tot haat en geweld tegen niet-moslims.

Zijn huwelijksplannen zijn daardoor danig in de war gestuurd. Hij wilde eigenlijk op 17 augustus in de gevangenis met zijn zwangere verloofde trouwen. De ambtenaar van de burgerlijke stand kwam echter niet opdagen.

Geen schijn van kans

De advocate van de ambtenaar denkt dat het geding van Belkacem geen schijn van kans heeft. ''De kortgedingrechter kan zich enkel over voorlopige maatregelen uitspreken en een huwelijk lijkt mij toch eerder definitief.'' Ook zegt ze dat er geen sprake is van urgentie omdat het koppel al een kind heeft zonder getrouwd te zijn.

De omstreden radicale moslimbeweging Sharia4Belgium hief zichzelf onlangs op. De Belgische minister van Justitie, Annemie Turtelboom, sprak echter van een afleidingsmanoeuvre.

Nieuwe organisatie

Volgens de bewindsvrouw kunnen de activisten snel een nieuwe organisatie oprichten. Ze wees er ook op dat op de website is aangekondigd dat 'de strijd' wordt voortgezet. Sharia4Belgium verwierp de democratie en zag België het liefst in een islamitische staat veranderen.