BAD FALLINGBOSTEL - Hulpdiensten hebben dinsdag groot alarm geslagen na een chemisch ongeluk in een Duitse levensmiddelenfabriek van Kraft Foods.

Ongeveer 1200 mensen die in de buurt van de fabriek in Bad Fallingbostel tussen Hannover en Hamburg woonden, moesten hun huis uit. Eerst was sprake van 1800 evacués. Het alarm werd dinsdagmiddag ingetrokken.

Het ongeluk gebeurde toen medewerkers van de fabriek maandag 10.000 liter salpeterzuur morsten in een ketel met 14.000 liter natronloog.

Dat gebeurde toen ze de ketel wilden schoonmaken. Een giftige gaswolk kwam vrij, die schadelijk kan zijn voor de luchtwegen en de huid. Het gas is inmiddels verdund en waait voorbij. Niemand raakte voor zover bekend gewond.

Stilgelegd

De productie werd stilgelegd. Ondertussen waren speciale medewerkers van de fabriek urenlang bezig om het zuur uit de tank te pompen. Ook de brandweer zette veel mensen in. Autowegen in de omgeving van de fabriek werden afgesloten. Daaronder was de noord-zuidverbinding A7 bij Walsrode. Lange files waren het gevolg.

Een tweede gifwolk, waar autoriteiten bang voor waren, bleef uit. Even dreigde de ketel te barsten, maar ook dat gebeurde niet. Lokale autoriteiten verwachten dat omwonenden snel weer naar huis kunnen.

In de fabriek van Kraft Foods werden producten van het merk Mirácoli gemaakt, bekend van pastamaaltijden en -sauzen. De productie wordt zo snel mogelijk hervat.