BOGOTA - De formele start van de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de rebellenbeweging FARC is uitgesteld naar donderdag.

Aanvankelijk zouden de besprekingen in Oslo woensdag beginnen. De partijen maakten het uitstel bekend in een gezamenlijke verklaring.

Volgens de Colombiaanse toponderhandelaar Iván Márquez heeft het uitstel te maken met reisvertragingen die zijn veroorzaakt door slecht weer. Onderhandelaars van beide partijen zijn inmiddels aangekomen op Cuba, aldus Márquez.

Over de komst van de Nederlandse Tanja Nijmeijer bestaat onduidelijkheid. de FARC maakte bekend dat zij van 21 tot en met 27 oktober in Oslo aanwezig zal zijn als lid van de onderhandelingsdelegatie. Een vertegenwoordiger van de Colombiaanse regering bevestigde dat.

De Colombiaanse omroep RCN-La radio berichtte dinsdag echter dat Nijmeijer niet naar Oslo kan afreizen. De omroep meldde dat de autoriteiten problemen ondervinden in Europa bij het tijdelijk intrekken van arrestatiebevelen tegen de 34-jarige vrouw, die al 10 jaar bij de Colombiaanse strijdgroep in het oerwoud leeft.

Europa

RCN berichtte dat het arrestatiebevelen in Europa zijn, en niet die in Colombia of de VS, die haar reis als FARC-delegatielid naar Noorwegen belemmeren.

Nijmeijer wordt in de VS gezocht door Interpol wegens ontvoering en terrorisme, maar de  politie-organisatie bevestigde dinsdag dat arrestatiebevelen tegen FARC-leden zijn ingetrokken voor de onderhandelingen.

Het is niet bekend waar Nijmeijer op dit moment is. Ze is nog niet aangekomen in de Cubaanse hoofdstad Havana, om door te reizen naar de Noorse hoofdstad Oslo.

Moeder

De moeder van Nijmeijer heeft laten weten dat ze naar Oslo wil gaan als haar dochter daar is. Dat meldde RTV Oost dinsdagmiddag.