GROSSETO - De meeste overlevenden van de scheepsramp met de Costa Concordia hebben inmiddels een compensatie gekregen. Dat heeft rederij Costa Crociere dinsdag laten weten.

Costa Crociere, de grootste cruisemaatschappij van Europa, meldde dat twee derde van de 3050 passagiers die ongedeerd bleven, een schadevergoeding van 11.000 euro hebben geaccepteerd.

Gewonden of nabestaanden van de slachtoffers krijgen een aparte compensatie. Circa 10 procent van de passagiers heeft het bedrijf voor de rechter gedaagd.

De Costa Concordia, met ruim 4000 passagiers aan boord, liep op 13 januari op de rotsen van het Toscaanse eiland Isola del Giglio. Het schip kapseisde en 32 mensen kwamen om het leven.

Zitting

Maandag is een rechtszitting begonnen over de ramp. Justitie probeert onder meer op te helderen of de Costa Concordia op een roekeloze manier te dicht langs het eiland Isola del Giglio is gevaren.

Ook wordt kapitein Francesco Schettino ervan beschuldigd dat hij te vroeg het schip verliet en honderden passagiers aan hun lot overliet. Naast Schettino zijn er negen medeverdachten.