BRUSSEL - Wereldwijd moet meer worden gedaan voor de 72 miljoen mensen die noodgedwongen hun huis hebben verlaten wegens conflicten, natuurrampen en bouwprojecten.

Eén op elke honderd wereldburgers is nu gedwongen ontheemd, waarschuwde het Rode Kruis dinsdag in een rapport.

De groeiende groep is kwetsbaar omdat ze vaak kampen met een slechte gezondheid en andere problemen. Velen trekken naar overvolle steden, waar hen in sloppenwijken nieuwe problemen wachten.

Regeringen

De regeringen zouden meer moeten helpen, onder meer door hen werk te geven en beter te laten integreren. Maar in plaats daarvan groeit bij veel politici en burgers de weerstand tegen de hulp, klaagt het Rode Kruis in het rapport.

''Bij onze conferentie vorig jaar november hebben 164 regeringen dit toegezegd. Ze moeten nu de rechten van migranten respecteren en zorgen dat ze geen sociale paria's worden'', zei Bekele Geleta, secretaris-generaal van de wereldwijde hulporganisatie.

Ivoorkust

De mensen die noodgedwongen huis en haard moesten verlaten, zijn veelal op de vlucht voor gewapende strijd. De laatste jaren was dat vooral in Ivoorkust, Mali, Somalië, Sudan en Syrië.

Van de 72 miljoen ontheemden worden er 15 miljoen beschouwd als vluchteling. Bovendien zijn er 1 miljoen asielzoekers en 26,4 miljoen mensen ontheemd door conflicten. Nog eens 15 miljoen mensen moesten hun huis uit voor rampen en eenzelfde aantal voor bouwprojecten.