MOSKOU - De vermoedelijke moordenaar van de Russische journaliste Anna Politkovskaja en vier handlangers worden aangeklaagd voor moord.

Het is echter nog steeds niet duidelijk wie opdracht gaf Politkovskaja te liquideren. Dat heeft de Onderzoekscommissie, het hoogste Russische onderzoeksorgaan, dinsdag gezegd.

Volgens de Onderzoekscommissie is het onderzoek naar de vermoedelijke schutter, Roestam Machmoedov, en zijn vier handlangers afgerond. De aanklachten tegen de vijf verdachten worden ingediend bij de rechtbank.

Drie verdachten hebben al terechtgestaan voor het voorbereiden van de liquidatie. Zij werden in 2009 echter vrijgesproken. Het Russische Hooggerechtshof heeft deze uitspraak evenwel nietig verklaard en heeft opdracht gegeven de zaak opnieuw in behandeling te nemen.

Kremlin

Politkovskaja was een fel critica van het Kremlin en het optreden van het Russische leger in de deelrepubliek Tsjetsjenië. Ze werd op 7 oktober 2006 doodgeschoten in de lift van het appartementencomplex waar ze woonde. De moord op Politkovskja leidde tot veel verontwaardiging en maakte nog eens duidelijk hoeveel gevaar journalisten in Rusland eigenlijk lopen.