BOGOTA - Het Nederlandse lid van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), de 34-jarige Tanja Nijmeijer, is nog in Colombia.

Dit melden Colombiaanse media dinsdag. Ze is het enige lid van de onderhandelingsdelegatie van de FARC die niet zoals was voorzien in Havana (Cuba) is neergestreken om van daaruit naar Oslo te reizen.

Daar wordt naar verluidt woensdag officieel begonnen met de onderhandelingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering van president Juan Manuel Santos over vrede.

Nijmeijer was op het laatste moment aan de delegatie toegevoegd. Volgens FARC-leider Rodrigo Londoño Echeverry gaat ze mee naar Oslo.

De Colombiaanse regering heeft echter gemeld dat in de komende week wordt besloten welke rol Nijmeijer in de onderhandelingen speelt.

Vrijgeleide

Nijmeijer, die door de FARC ook Alexandra wordt genoemd, moet een vrijgeleide krijgen om van de jungle door Colombia naar het buitenland te reizen. Ze wordt behalve in Colombia ook in de VS met behulp van Interpol gezocht wegens ontvoering en terrorisme.

Het feit dat zij een buitenlandse is bemoeilijkt de zaak nog verder.

De tweede man van de FARC en delegatieleider wordt Iván Márquez genoemd. Marquez zou na een barre tocht, wegens slecht weer, pas maandag in de Cubaanse hoofdstad Havana zijn aangekomen.

Hij zou daar overleggen met de rest van de delegatie die allang een vrijgeleide heeft, of ze zonder 'Alexandra' verder reizen.

Sympathie winnen

De FARC zet Nijmeijer in bij de vredesonderhandelingen om sympathie in Europa te winnen. Dat zeggen Colombiaanse senatoren tegen radio Caracol. Colombia reageerde eerder geïrriteerd op Nijmeijers deelname aan de besprekingen. FARC-leider Timochenko bevestigde haar komst.

De marxistische guerrillagroep wil naar jonge Europeanen het beeld uitstralen van een jonge revolutionaire beweging, die niets met terrorisme te maken heeft, stellen de geraadpleegde senatoren.

Volgens het congreslid Juan Carlos Velez is Nijmeijer erbij om zieltjes te winnen. Desalniettemin zou de Colombiaanse regering de komst van Nijmeijer nu hebben geaccepteerd.

Boerenguerilla

De FARC begonnen in 1964 als een ultralinkse boerenguerrilla en groeiden uit tot een rijk guerrillaleger dat zich in drugshandel en ontvoeringen heeft gespecialiseerd.

De FARC zijn berucht in Colombia wegens de wreedheden die ook tegen burgers worden gepleegd. De FARC zijn sinds 2001 gehalveerd tot circa 8000 strijders.