BOGOTA - Leden van het Colombiaanse congres hebben tegenover het Colombiaanse radiostation Caracol hun bezorgdheid geuit over de aanwezigheid van Tanja Nijmeijer in de onderhandelingsdelegatie van de FARC.

Volgens senator Juan Carlo Vélez zet de FARC Nijmeijer in om sympathie te winnen in Europa.

Andere congresleden beklaagden zich tegen Caracol dat Nijmeijer aan jongeren in Europa zal laten zien dat de FARC een jonge en revolutionaire beweging is. Hun angst is dat Europeanen denken dat de guerrillastrijd een oplossing is voor opkomende landen als Colombia.

Vredesonderhandelingen

Naar verwachting beginnen woensdag in Oslo de vredesonderhandelingen. FARC-woordvoerder Iván Márquez kwam vandaag al aan in de Cubaanse hoofdstad Havana, na een moeizame tocht door het Colombiaanse oerwoud door de overvloedige regenval, zo meldde het Spaanse persbureau EFE.

Door logistieke problemen om delegatieleden naar Oslo te vervoeren en de slechte weersomstandigheden lopen de gesprekken mogelijk vertraging op.

'Terroristische organisatie'

In Colombia wordt de FARC niet langer gezien als een beweging die een socialistische revolutie wil naar Cubaans voorbeeld. De FARC wordt door velen beschouwd als een terroristische organisatie die leeft van drugshandel, ontvoering en afpersing van de bevolking. Het merendeel van de Colombianen is wel voor vredesonderhandelingen tussen de FARC en de regering.