GROSSETO - ''Niemand had mogen sterven'' door het ongeluk met het cruiseschip Costa Concordia. Dat heeft een advocaat van de nabestaanden van de 32 mensen die omkwamen tijdens de ramp maandag gezegd.

De advocaat sprak in de Toscaanse havenstad Grosseto tijdens een belangrijke rechtszitting over de ramp in januari bij het eilandje Isola del Giglio.

Justitie probeert onder meer op te helderen of de Costa Concordia op een roekeloze manier te dicht langs het eiland is gevaren en daardoor een rots raakte, water maakte en kapseisde.

Ook wordt de Italiaanse kapitein Francesco Schettino ervan beschuldigd dat hij te vroeg het schip verliet en honderden passagiers aan hun lot overliet. De zitting is een voorbereiding op het uiteindelijke proces, waarschijnlijk volgend jaar.

Rederij

Schettino was ook aanwezig bij de zitting. De advocaten lieten echter weten verder te kijken dan zijn gedrag. ''Kapitein Schettino is niet de reden dat deze mensen stierven. De reden is nalatigheid in de handelwijze en de veiligheidsprocedures van het bedrijf'', zo verwezen ze naar rederij Costa Crociere.

Buiten hadden zich overlevenden evenals nabestaanden van de slachtoffers verzameld. Ze wilden de slachtoffers van de ramp herdenken en eisten dat Schettino de waarheid zou vertellen.

De kapitein sprak maandag zelf niet, maar zijn advocaten zeiden dat hij fouten toegeeft en dat hij wil dat de volledige waarheid boven tafel komt.