BOGOTA - Tanja Nijmeijer maakt deel uit van de delegatie van de FARC in de vredesonderhandelingen en de regering heeft dat geaccepteerd.

Dat zegt de hoogste baas van de FARC, Timochenko, maandag in een interview met de Colombiaanse radiozender La FM.

Tanja ''maakt deel uit van de delegatie en heeft zoals iedereen een concrete taak te vervullen. Iedereen in de delegatie is even belangrijk voor ons”, zo zei Timochenko tegen La FM, zonder uit te leggen wat Nijmeijers taak is.

Sommige delegatieleden van de FARC hebben moeite om het oerwoud te verlaten vanwege de overvloedige regenval, zo verklaarde Timochenko. De rivieren staan hoog, wat het moeilijk maakt ze over te steken. Het is niet duidelijk of dat ook voor Tanja Nijmeijer geldt of dat ze al in Havana is, zoals Colombiaanse media hebben gemeld.

Geheimzinnigheid

De onderhandelingen tussen de FARC en de Colombiaanse regering worden omgeven met geheimzinnigheid.

De partijen spreken elkaar al enige tijd over de randvoorwaarden voor vredesonderhandelingen die officieel in Oslo van start gaan en in Cuba verder gaan. De Noorse gastheren hullen zich ook in geheimzinnigheid. Als er iets van een plechtige start te zien valt, is dat volgens zegslieden woensdag.

De partijen zouden maandag al in Oslo zijn neergestreken, maar daar kwam iets tussen. Noodweer in de Colombiaanse jungle belemmerde het vertrek van een aantal FARC-leden. De vertraging werd ook veroorzaakt door het besluit van de FARC op het laatste moment Nijmeijer aan de delegatie toe te voegen.

De 34-jarige Nijmeijer zwerft al sinds november 2002 met de guerrilleros rond. De Colombiaanse regering wilde eigenlijk geen buitenlanders aan tafel en wil de FARC niet aan 'internationale allure' helpen, maar Nijmeijer mag mee. Het is haar eerste 'uitstapje' uit de jungle in 10 jaar tijd.

Poging

Noorwegen is net als Cuba, Venezuela en Chili betrokken bij de poging de halverwege de jaren 60 ontbrande strijd aan de onderhandelingstafel te beëindigen. Het is echter al de vierde keer; voorgaande pogingen bleken vruchteloos.

De laatste keer was in de jaren 1999 - 2002 toen de FARC een enorm gebied kreeg toegewezen in het oerwoud en er een wapenstilstand was. Het was in dat gebied waar Nijmeijer kennismaakte met de FARC en er zich eind 2002 bij aansloot. Negen maanden eerder was toen de strijd hervat, omdat de FARC het bestand misbruikte om zich militair te versterken.

Wapenstilstand

Daarom wil de regering nu geen wapenstilstand. President Juan Manuel Santos komt zijns inziens de guerrilla al voldoende tegemoet door te praten.

Hij toonde de bereidheid daartoe onmiddellijk toen hij in 2010 president werd. Zijn voorganger Alvaro Uribe wilde daar niets van weten. Santos legde meteen contacten die in februari tot verkennende gesprekken in de Cubaanse hoofdstad Havana leidden. Daardoor staan daar nu, via wat fanfare in Oslo, serieuze onderhandelingen op de agenda.

Serieuzer

Veel waarnemers inclusief Santos denken dat de gesprekken serieuzer zijn dan vroeger omdat de FARC in het nauw is gedreven. De FARC is halverwege de jaren 60 begonnen als een ultralinkse guerrilla van boeren.

Die heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een terroristische beweging, die zich staande houdt met behulp van drugscriminaliteit, afpersing en ontvoeringen. De laatste 10 jaar is het aantal FARC-strijders gehalveerd tot circa 8000.

De beweging kan zich goed redden in het oerwoud, maar meer lijkt er niet meer in te zitten voor de ''narcoguerilla''. De van de bevolking vervreemde beweging zou 'zich uit de jungle weg willen onderhandelen' na bijna een halve eeuw bloedvergieten.