NEW YORK - Het standpunt van de Amerikaanse presidentskandidaten Barack Obama en Mitt Romney over het homohuwelijk in de VS moet in de debatten aan de orde gaan komen.

Daarvoor pleit Evan Wolfson, oprichter van de Amerikaanse campagne 'Freedom to Marry', een organisatie die zich inzet tegen discriminatie van homoseksuelen en voor legalisering van het homohuwelijk in de VS.

In het tweede presidentiele debat dinsdagnacht (Nederlandse tijd) tussen Obama en Romney dinsdag in het New Yorkse Hempstead zullen de twee kandidaten zowel binnen- als buitenlandse kwesties bespreken.

Een belangrijke kwestie die tijdens deze campagne nog niet in de debatten werd aangekaart is het homohuwelijk.

Keuze

In een interview met NU.nl zegt Wolfson dat het homohuwelijk juist nu besproken moet worden, omdat de keuze tussen de kandidaten niet eerder zo groot en vooral zo duidelijk is geweest. "Voor het eerst in de geschiedenis hebben we een zittende president die zich openlijk voor het homohuwelijk heeft uitgesproken", legt Wolfson uit.

Eerder dit jaar verklaarde Barack Obama in een interview dat hij voor legalisering van het homohuwelijk is. Nog nooit eerder had een zittende president in de VS zich zo openlijk voor het homohuwelijk uitgesproken.

"Tegelijkertijd hebben we te maken met een andere kandidaat die juist terug in de tijd wil gaan en alles wat we tot nu toe bereikt hebben wil terugdraaien", aldus Wolfson, doelend op de Republikein Romney.

'Defence of Marriage'

Het homohuwelijk is nog steeds niet landelijk legaal in de Verenigde Staten. Zes staten en het District van Columbia (waar de hoofdstad Washington onder valt) hebben het homohuwelijk gelegaliseerd, maar door de zogeheten 'Defence of Marriage' wet hoeven andere staten het homohuwelijk niet te erkennen.

De Defence of Marriage Act (beter bekend als DOMA) werd in 1996 ingevoerd en ondertekend door de toenmalige Democratische president Bill Clinton. De wet houdt in dat de landelijke regering het homohuwelijk niet erkent en geeft staten het recht om het homohuwelijk niet te erkennen.

"Het is in Nederland misschien moeilijk voor te stellen, maar het betekent dat mijn huwelijk, dat hier in de staat New York legaal is gesloten, in een andere staat waar het niet legaal is, niet rechtsgeldig is", zegt Wolfson. "Ik heb die staten dus geen rechten als gehuwd persoon."

Tegenactie

De campagne Freedom to Marry, die in 2003 door Wolfson werd opgericht, focust zich vooral op DOMA. Wolfson: "Als tegenactie hebben wij de 'Respect of Marriage Act' neergelegd bij de regering. President Obama heeft al verklaard dit wetsvoorstel te ondersteunen, mocht hij herkozen worden."

Mitt Romney heeft juist verklaard DOMA uit te willen breiden en het zelfs vast te willen leggen in de Amerikaanse grondwet.

Omdat beide kandidaten zo ver uit elkaar staan in dit standpunt, vindt Wolfson het belangrijk dat deze kwestie besproken wordt in ten minste een van de twee presidentiele debatten die nog op het programma staan. Het biedt kiezers namelijk een duidelijke keuze.

Achterban

"Sinds de presidentiele campagne van 2000 is het homohuwelijk altijd ter sprake gekomen in de debatten", verklaart Wolfson. "Dit jaar zou dat ook zo moeten zijn. Ik denk alleen niet dat Mitt Romney staat te springen om dit onderwerp te bespreken."

Volgens Wolfson heeft de Republikeinse partij het meest vijandige partijprogramma ten opzichte van homorechten in haar geschiedenis. Dit komt mede door de invloed van de extreem conservatieve Tea Party. Romney moet zich hardnekkig opstellen als tegenstander van het homohuwelijk om zijn conservatieve achterban tevreden te houden.

Tegelijkertijd is een meerderheid van de Amerikanen inmiddels voor legalisering van homohuwelijk. Dat geldt zeker voor de zwevende kiezers en de jongeren; een groep die Romney nodig heeft om de verkiezingen op 6 november te winnen.

Gemeentelijke vergadering

Het tweede presidentiele debat vindt dinsdagavond Amerikaanse tijd plaats op de Hofstra University op het New Yorkse Long Island. Het debat wordt georganiseerd in de vorm van een zogeheten 'town meeting', ofwel gemeentelijke vergadering.

Barack Obama en Mitt Romney nemen plaats tussen burgers die ook de mogelijkheid krijgen om vragen te stellen. Wellicht zal tijdens deze avond de vraag over het homohuwelijk naar voren komen.

Obama in de herkansing in tweede presidentieel debat

Obama terug aan kop in peiling

Alles over de Amerikaanse presidentsverkiezingen