LUXEMBURG - De Europese Unie heeft meer Syrische bewindslieden op een zwarte lijst gezet, waardoor nu de complete regering van Syrië wordt aangepakt.

Alle personen op de lijst mogen de EU niet meer in. Tevens worden hun tegoeden in de EU bevroren.

Dat hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU maandag in Luxemburg besloten. Aan de zwarte lijst zijn in totaal 28 topfiguren toegevoegd, waardoor er nu ruim 180 op staan. De lijst is ook uitgebreid met twee ondernemingen die het regime van president Bashar al-Assad ondersteunen.

Met de sancties wil de EU een einde maken aan de gewelddadige onderdrukking van de oppositie. Zo kondigden de EU-lidstaten eerder al een wapenembargo af, waarvan zij hopen dat andere landen zich erbij aansluiten.

Het jongste overleg met Rusland hierover, zondagavond in Luxemburg, leverde echter niets op. Moskou weigert de handen af te trekken van zijn trouwe bondgenoot in Damascus.

Rosenthal

''Als Rusland een rol wil blijven spelen na de Assad-periode, moet het echter in beweging komen. Moskou zal zich harder moeten opstellen'', stelde minister Uri Rosenthal. Hij benadrukte de noodzaak van een breder wapenembargo.

De bewindsman uitte zich uiterst verontrust over het gebruik van clusterbommen in Syrië. ''Het is vreselijk dat Assad dit tegen de eigen bevolking gebruikt'', aldus Rosenthal.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldde zondag de inzet van clustermunitie tegen opstandelingen. De bommen zijn afkomstig uit de voormalige Sovjet-Unie.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten