MANILLA - Moslimrebellen uit het zuiden van de Filipijnen en de regering van het land hebben maandag een akkoord getekend dat moet leiden tot beëindiging van hun slepende conflict. 

De onderhandelaars van beide partijen tekenden het ,,raamakkoord'', een stappenplan waarmee de vrede in 2016 moet zijn bereikt. Islamieten in het zuiden krijgen dan een eigen autonome regio.

De rebellen die tekenden zijn van het Moro Islamitische Bevrijdingsfront (MILF), met zo'n 12.000 leden verreweg de grootste islamitische guerrillagroep.

Het MILF ziet in dit vredesplan af van het streven naar een onafhankelijke staat. Wel komt er meer zelfbestuur. Islamitische wetgeving wordt ingevoerd, maar uitsluitend voor moslims en alleen in civiele zaken.

Volksstemming

Onder de afspraken vallen vijf provincies en twee steden, in totaal ongeveer 10 procent van het landoppervlak van de Filipijnen. Iedere regio mag een volksstemming houden.

Die bepaalt uiteindelijk of de regio daadwerkelijk onder de afspraken komen te vallen.

De strijd in het zuiden van het overwegend rooms-katholieke land duurt al circa 40 jaar en heeft minstens 100.000 mensen het leven gekost.

Er wordt al 15 jaar geprobeerd de strijd via onderhandelingen te beëindigen. Dat lijkt deze maand gelukt tijdens onderhandelingen in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.