BOGOTA - Tanja Nijmeijer, die al jaren bij de Colombiaanse rebellenbeweging FARC (Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia) strijdt, gaat onderhandelen met de regering van het Zuid-Amerikaanse land.

De FARC wil dat de Nederlandse bij de besprekingen is vanwege haar talenkennis en om communicatie met de buitenlandse pers te verzorgen. Dat meldt de staatstelevisie maandag.

Het zou gaan om een last minute beslissing die spanningen heeft veroorzaakt met de Colombiaanse regering.

Volgens tv-station RCN zou Nijmeijer samen met commandant Ivan Marquez in Havana vastzitten omdat er nog een arrestatiebevel tegen haar loopt. Arrestatiebevelen tegen de andere onderhandelaars werden ingetrokken zodat zij naar Oslo konden afreizen.

Vertraagd

De formele start van onderhandelingen tussen de FARC en de regering is vertraagd. Colombiaanse media melden maandag dat de delegaties die zouden deelnemen aan de plechtige start in de Noorse hoofdstad Oslo, niet naar dat land zijn vertrokken. De start zou nu misschien woensdag kunnen zijn.

In de binnenlanden van Colombia is het weer door zware regenval zo slecht dat leden van het onderhandelingsteam van de FARC niet zoals gepland naar Havanna en Oslo konden gaan.

Vanuit de Cubaanse hoofdstad zouden zij doorreizen naar Oslo, waar onderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen beginnen. Omdat Nijmeijer geen Colombiaanse is, zou dat meer tijd kosten.

Het was de bedoeling dat de vredesonderhandelingen maandag in de Noorse hoofdstad zouden beginnen, waarna de bespreking in Havana zou worden voortgezet. Op woensdag 17 oktober stond er een persconferentie van beide partijen op de agenda.

Radio-interview

FARC heeft hoge verwachtingen van de vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering, die deze week in Oslo beginnen. Dat zegt Nijmeijer in een interview van ruim een kwartier met radiostation CRB, dat banden heeft met de rebellen. De FARC heeft het interview ook op zijn website gepubliceerd.

Het interview met Nijmeijer werd maandag op de website van de guerrillabeweging gezet. In het item zegt 'Alexandra', zoals ze door de FARC wordt genoemd, dat het 9 oktober is, de sterfdag van de beroemde Argentijnse guerrillaleider Che Guevara.

Nederlands

Nijmeijer begint het interview kort in het Nederlands. ''Ik wil ook graag een groet in het Nederlands uitspreken voor het Nederlandse volk, dat misschien op de hoogte is van de situatie in Colombia."

Pas aan het eind van het gesprek waarin ze vooral veel aandacht besteedt aan de strijd van Guevara, die volgens haar in de ogen van de FARC een voorbeeld is, gaat ze in op de vredesonderhandelingen.

''Het kan in één dag opgelost zijn", zegt de rebellenstrijdster uit het Twentse Denekamp. De regering moet dan wel openstaan voor sociale gerechtigheid voor de mensen. ''Vrede is niet alleen dat de guerrilla de wapens inlevert", stelt ze.

Ultralinks

De FARC is halverwege de jaren 60 begonnen als een ultralinkse guerrilla van boeren. Die heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een terroristische beweging, die zich staande houdt met behulp van drugscriminaliteit, afpersing en ontvoeringen. De laatste 10 jaar is het aantal FARC-strijders gehalveerd tot circa 8000.

Rosenthal

Nederland ondersteunt het vredesproces in Colombia tussen de regering en de FARC-rebellen. Den Haag wil echter niet reageren op het bericht dat Nijmeijer een rol gaat spelen bij de aangekondigde vredesonderhandelingen.

Dat verklaarde minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken maandag in Luxemburg, waar hij met EU-collega's vergadert.

Nederland staat positief tegenover de ''historische stap'' die de Colombiaanse regering en de FARC hebben gezet met de aankondiging van nieuw vredesoverleg. Rosenthal zegt te hopen dat de onderhandelingen tot duurzame vrede leiden.