GROSSETO - In een schouwburg in de Toscaanse havenstad Grosseto begint maandag een cruciale rechtszitting met ruim 1000 deelnemers over de ramp met het cruiseschip de Costa Concordia, die in januari aan 32 mensen het leven heeft gekost.

De omstreden kapitein van het schip, Francesco Schettino, is zondag al voor de ogen van Italiaanse televisiecamera's vertrokken uit de plaats waar hij onder huisarrest staat.

Tijdens de zitting moeten deskundigen die de ramp hebben onderzocht, antwoorden op 50 vragen van de rechters. Justitie probeert onder meer op te helderen of de Costa Concordia op een roekeloze manier te dicht langs het eiland Isola del Giglio is gevaren en daardoor een rots raakte, water maakte en kapseisde.

Ook wordt de kapitein ervan beschuldigd dat hij te vroeg het schip verliet en honderden passagiers aan hun lot overliet. Schettino werd de risee van Italië, toen de televisie telefoongesprekken uitzond met de kustwacht, die hem sommeerde zijn plicht te doen en op het gehavende schip terug te keren.

Medeverdachten

Naast Schettino zijn er negen medeverdachten. Die nemen maandag in het beklaagdenbankje plaats, vergezeld door 14 advocaten en 24 adviseurs en andere medewerkers. De slachtoffers van de ramp laten zich vertegenwoordigen door 125 advocaten.

Er is plaats voor 1300 personen in de grote zaal van de schouwburg. Bij de ingang hingen zondag al affiches in het Italiaans, Frans, Spaans, Engels en Duits met instructies die moeten helpen het evenement in goede banen te leiden.

Veiligheidsmaatregelen

De politie neemt ongekende veiligheidsmaatregelen voor de zitting, die naar verwachting drie dagen gaat duren. Zo worden de straten rond het Teatro Moderno afgesloten, meldden Italiaanse media zondag.

De Costa Concordia ligt ondertussen nog steeds voor de kust van de Isola del Giglio, waar het schip deze zomer werd gadegeslagen door badgasten op het strand. Momenteel zijn bergers bezig het scheepswrak beter in de grond te verankeren om te voorkomen dat het afglijdt naar dieper water.