BERLIN - Duitsland kent een nieuwe plagiaataffaire rond een zittende federale minister.

Minister van Beschaving Annette Schavan zou haar bronnen niet volledig hebben vermeld en deels hebben ''versluierd'', toen zij in 1980 promoveerde op een proefschrift met als titel Person und Gewissen (Persoon en geweten).

Dit constateert een onderzoekscommissie van de Heinrich-Heine-Universität in Düsseldorf, zo meldden de gezaghebbende media Der Spiegel en Süddeutsche Zeitung zondag op hun websites.

De christendemocratische bewindsvrouw ontkent de aantijgingen. De promotiecommissie van de universiteit buigt zich woensdag over de vraag of de minister haar titel mag houden.

In mei van dit jaar werd Schavan al beticht van plagiaat.

Zu Guttenberg

Vorig jaar moest minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg opstappen nadat de universiteit Bayreuth hem wegens plagiaat zijn doctorstitel had afgepakt.

Schavan verklaarde toen openlijk dat zij zich voor haar collega schaamde, terwijl bondskanselier Angela Merkel haar minister verdedigde: ''Ik heb hem niet als wetenschappelijk medewerker in dienst genomen.''

Gebluf

Schavan zou niet alleen zonder bronvermelding hebben overgeschreven, zoals collega 'Googleberg'. De onderzoekers van de universiteit die haar proefschrift maandenlang hebben geanalyseerd, beschuldigen haar ook van 'gebluf'.

Zo heeft zij geschreven over auteurs die zij kennelijk helemaal niet zelf heeft gelezen. Dit valt af te lezen aan de verkeerde citaten. Het onderzoeksrapport ziet in het 'gebluf' een misleiding van haar promotiebegeleider.