TEHERAN - De Iraanse Revolutionaire Garde heeft plannen gemaakt voor een opzettelijke catastrofe met een olietanker in de Straat van Hormuz. Daardoor zou een milieuramp ontstaan.

Dat meldt Der Spiegel.

Het Duitse weekblad zegt een document in handen te hebben van westerse inlichtingendiensten, waarin het plan staat omschreven. Het doel is de scheepvaart te blokkeren in de zeestraat, die erg belangrijk is voor de doorvoer van olie. Westerse landen zouden zo gedwongen zijn de olie op te ruimen.

Omdat dat alleen zou kunnen met de technische steun van Iran, moeten de internationale sancties tegen Iran tijdelijk worden versoepeld, is de gedachte.

De blokkade zou tegelijkertijd een straf zijn voor de olie-exporterende Arabische landen rond de Perzische Golf die Israël en het Westen steunen. De Straat van Hormuz verbindt de Perzische Golf met de Golf van Oman.

Het plan zou zijn gemaakt door de commandant van de Revolutionaire Garde, generaal Mohammad Ali Jafari. Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei zou uiteindelijk beslissen over de uitvoering.