NOUAKCHOTT - President Mohamed Ould Abdel Aziz van Mauritanië is zondag kort voor zijn vertrek naar Parijs op de nationale televisie verschenen om te vertellen dat de operatie die hij zaterdag onderging, geslaagd is.

De president die sprak vanaf zijn bed in een ziekenhuis, wordt in de Franse hoofdstad verder behandeld voor de schotwond die hij zaterdag opliep.

Artsen zullen daar een kogel uit zijn lichaam verwijderen, zei een bron binnen de veiligheidsdiensten van het West-Afrikaanse land. Mauritanië behoorde tot november 1960 tot het Franse koloniale rijk.

Een militaire patrouille zou zaterdag per ongeluk het vuur op het konvooi van Aziz hebben geopend. De 55-jarige Aziz werd in zijn arm geraakt, toen de militairen op zijn fourwheeldrive schoten.

Stopteken

De bestuurder van de auto negeerde namelijk een stopteken bij een controlepost bij de hoofdstad Nouakchott. De soldaten hadden niet door dat hun leider in de auto zat, mede omdat die zonder politie-escorte reed. Dat is in Mauritanië niet ongebruikelijk, om het de mensen die een aanslag op de leider willen plegen, niet te gemakkelijk te maken hun doelwit te herkennen.

Aziz kwam in 2008 na een militaire staatsgreep aan de macht. Een jaar later werd hij tot president gekozen. Westerse landen zien hem als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de terreurbeweging al-Qaeda in Noord-Afrika.