LONDEN - De Britse justitie heeft vijf leden van het elitekorps Koninklijke Mariniers aangeklaagd voor moord ''in verband met een incident in Afghanistan in 2011''.

Dat heeft het ministerie van Defensie in Londen meegedeeld, meldde de BBC zondag.

In totaal zijn sinds vrijdag negen mariniers aangehouden, maar vier zijn vrijgelaten zonder dat een aanklacht tegen hen is ingediend.

Om wat voor incident het gaat, is niet bekendgemaakt. De militaire politie kwam in actie, nadat zij op een laptop van een marinier een video had bekeken. Het zou de eerste keer zijn dat Britse militairen zijn aangehouden en aangeklaagd voor handelingen in Afghanistan.

Minister Philip Hammond van Defensie legde er tegenover de BBC de nadruk op dat de gevechtsregels moeten worden nagekomen. Iedere militair kent ze, zij dragen in hun uniform kaarten met de regels voor het geval zij zich die moeten herinneren, zei Hammond.

Hij wilde niet op de zaak van de mariniers ingaan, maar onderstreepte dat de regering in Londen alle overtredingen van de gevechtsregels met harde hand zal bestrijden.

Het elitekorps, ook bekend als de groene baretten, werd in 1755 opgericht als infanterie-eenheid van de marine. De leden van het korps hebben de reputatie tot de gehardste militairen in de wereld te behoren.