VILNIUS- In Litouwen zijn zondagochtend de stemlokalen opengegaan voor de parlementsverkiezingen. Volgens de peilingen zullen deze leiden tot een regeringswisseling in de Baltische staat.

De centrum-rechtse regering onder leiding van premier Andrius Kubilius zal waarschijnlijk plaatsmaken voor een regering van de centrum-linkse sociaaldemocraten en de linkspopulistische Arbeidspartij.

Algemeen wordt verwacht dat de sociaaldemocraat Algirdas Butkevicius, een vroegere minister van Financiën, de nieuwe regering gaat leiden.

Zijn partij heeft beloofd het minimumloon te verhogen en de hogere inkomens zwaarder te belasten. Hij heeft in de verkiezingscampagne echter ook nadruk gelegd op de noodzaak van een solide economisch beleid.

Economisch dal

Onder Kubilius is Litouwen uit een diep economisch dal geklommen. In 2009 kromp de economie met bijna 15 procent, maar het jaar daarop was sprake van herstel.

In 2011 bedroeg de economische groei 6,0 procent, veel meer dan in de meeste andere landen van de Europese Unie, waarvan Litouwen sinds 2004 lid is.