TUNIS - De Tunesiërs mogen 23 juni 2013 naar de stembus om een nieuwe president en een nieuwe regering te kiezen.

Daarover zijn de drie regeringspartijen in het Noord-Afrikaanse land het eens geworden, zo hebben zij zondag bekendgemaakt. De tweede ronde van de presidentsverkiezingen zal 2 weken later op 7 juli zijn.

Het zijn de tweede verkiezingen sinds de revolutie, die eind 2010 begon. De eerste verkiezingen, in oktober vorig jaar, werden gehouden om een grondwetgevende vergadering samen te stellen.

Ze werden gewonnen door de gematigde islamitische partij Ennahda. Ennahda werkt in de regeringscoalitie samen met twee seculiere partijen, het Congres voor de Republiek en Ettakatol.

De oppositie had Ennahda de afgelopen weken ervan beschuldigd dat de partij verkiezingen ontweek om aan de macht te kunnen blijven.

Demonstraties

De huidige president, Moncef Marzouki, is niet door het volk gekozen. De grondwetgevende vergadering benoemde hem in december 2011 tot opvolger van Zine al-Abidine Ben Ali die in januari 2011 aftrad na wekenlange demonstraties tegen zijn autoritaire bewind.

De grondwetgevende vergadering moet nog met het akkoord instemmen, maar daarin hebben de regeringspartijen de meerderheid. De overeenkomst zal het opstellen van een nieuwe grondwet versnellen.