CASABLANCA - Het aantal door alleenstaande moeders in de steek gelaten baby's in Marokko stijgt schrikbarend snel.

Dat zeggen activisten van Insaf, een organisatie die zich inzet voor de rechten van vrouwen en kinderen in nood. Verouderde wetgeving en sociale vooroordelen zouden aan de tendens ten grondslag liggen.

''Als we afgaan op de informatie die we hebben verzameld, dan worden de cijfers steeds slechter'', zei Omar Kindi van Insaf. In 2009 zouden 27.200 kinderen door alleenstaande vrouwen op de wereld zijn gezet. Van hen zouden 8.760 zijn verlaten door hun moeder, wat neerkomt op 24 baby's per dag.

Wet

In het conservatieve islamitische land bestaat een wet waardoor vrouwen die seks voor het huwelijk hebben, tot een jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Ook zouden er artsen zijn die ongetrouwde zwangere vrouwen weigeren te behandelen, ook als ze verkracht zijn.

''Veel vrouwen die onbedoeld zwanger raken, voordat ze getrouwd zijn, 'gooien' hun kinderen dan maar weg. Ze worden aan de honden gevoerd, of begraven", aldus Aicha Echanne, voorzitster van de Arabische Vereniging voor Solidariteit voor Vrouwen. Op deze manier zouden er in de periode tussen 1990 en 2009 al 23.000 baby's de dood hebben gevonden.

Bevolkingsexplosie

De instanties in Marokko pleiten voor een hernieuwde wetgeving op dit vlak. Toch wordt de toekomst niet al te rooskleurig tegemoet gezien. ''Voorheen kreeg Insaf 10 procent van haar inkomen uit subsidies van de staat, maar sinds de islamitische regering in januari aan de macht kwam, is de subsidie stopgezet", aldus Kindi.

Marokko kent een bevolkingsexplosie de laatste decennia en steeds meer mensen trekken naar de stad. Daardoor ontstaat er steeds meer contact tussen vrouwen en mannen, waardoor minder relaties ontstaan door uithuwelijking. Dat leidt inherent tot meer seks tussen ongetrouwde stellen en dus meer zwangerschappen.