DAMASCUS - Syrië verbiedt Turkse burgervluchten over zijn grondgebied. Dit heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Damascus zaterdagavond bekendgemaakt.

Het verbod volgt op het geruzie over het Syrische passagiersvliegtuig dat woensdag werd gedwongen te landen in Turkije.

Volgens de regering in Ankara vervoerde dat toestel militair materieel.

Clusterbommen

Het regime in Syrië gebruikte volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) clusterbommen om tegen tegenstanders op te treden. Veel van die aanvallen waren in de buurt van de snelweg die door het gebied loopt waar de afgelopen dagen flinke botsingen tussen de regering en opstandelingen plaats vonden.

Steve Goose van HRW roept Syrië op onmiddellijk te stoppen met het gebruik van de omstreden wapens. ''Het gebruik van clusterbommen wordt door de internationale gemeenschap gezien als een onmenselijke methode. De projectielen blijven jaren na het afvuren nog steeds mensen verminken en doden.''

Onvoorzichtig

Goose doelt daarmee op het feit dat de bommen die niet ontploffen dat jaren later alsnog kunnen doen. HRW heeft in flimpjes die opstandelingen op YouTube plaatsten gezien dat de mensen onvoorzichtig met de restanten van de bommen omgaan.

De bommen zijn afkomstig uit de voormalige Sovjet-Unie, maar hoe Syrië eraan komt kan HRW niet zeggen. Evenmin heeft de instantie een beeld van hoeveel slachtoffers er precies door het gebruik van de clusterbommen zijn gevallen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten