ISTANBUL - De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft felle kritiek geuit op de VN-Veiligheidsraad en de internationale gemeenschap.

Door niets te doen geeft het buitenland volgens hem het groene licht aan de Syrische president Bashar al-Assad om te moorden in eigen land.

Erdogan sprak zaterdag in het World Forum in Istanbul. ''Als we moeten wachten op wat een of twee leden van de VN-Veiligheidsraad te zeggen hebben, dan zullen de gevolgen voor Syrië erg gevaarlijk zijn'', aldus de Turkse premier.

Slachtingen

"De Verenigde Naties waren toeschouwer bij de slachtingen op de Balkan 20 jaar geleden en hebben vandaag de dag last van dezelfde soort blindheid in Syrië'', sprak de premier.

Als afschrikwekkend voorbeeld noemde hij Srebrenica, de Oost-Bosnische moslimenclave die op 11 juli 1995 door het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Mladic werd veroverd.

De Nederlandse VN-militairen van Dutchbat konden de volkenmoord niet voorkomen, waarvan duizenden moslims het slachtoffer werden. Bosnisch-Servische nationalisten zoals Mladic gebruikten 'Turken' als scheldnaam voor Bosnische moslims.

Eigen belangen

Volgens Erdogan zal het bloedvergieten in Syrië doorgaan zolang regeringen aan hun eigen belangen in het Syrische conflict blijven denken.

De relatie tussen Syrië en Turkije is de afgelopen weken bekoeld tot een absoluut dieptepunt. Dat gebeurde nadat in Turkije burgers waren omgekomen door Syrische granaten. Afgelopen week dwong Turkije een Syrisch vliegtuig tot landen omdat het door Rusland gemaakt wapentuig zou vervoeren, tot woede van Damascus.

Turkije liet zaterdag nog weten dat het niet zal aarzelen terug te slaan als Syrische kogels en granaten in Turkije blijven belanden.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten