MILAAN - Er moet een ''grote burgerrebellie'' komen in Milaan om het huidige regiobestuur van Lombardije tot aftreden te dwingen.  

Dit zegt de burgemeester van Milaan, Giuliano Pisapia, zaterdag in een interview met de krant la Repubblica. Lombardije is de rijke Noord-Italiaanse regio waarvan Milaan de hoofdstad is.

Volgens de linkse advocaat is een ''grens overschreden'' nu eerder deze week een gedeputeerde is opgepakt wegens banden met de maffia.

Eerder waren er al tal van corruptieschandalen, maar de vermeende banden met de georganiseerde misdaad hebben volgens Pisapia de ''doodsteek'' toegebracht aan de geloofwaardigheid van de centrumrechtse regioregering onder president Roberto Formigoni.

Gedeputeerde Domenico Zambetti, lid van ex-premier Berlusconi's partij PDL, werd woensdag opgepakt omdat hij stemmen zou hebben gekocht van de maffia. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij de maffia 200.000 euro betaald voor 4000 voorkeurstemmen, die in 2010 zijn verkiezing moesten verzekeren.

Positieve waarden

Normaal is het geen zaak voor de burgemeester van Milaan om zich met het regiobestuur te bemoeien, zo geeft Pisapia toe. Volgens hem is nu echter het moment aangebroken om burgers wakker te schudden.

De hoofdstad van de Italiaanse regio waar veruit het meest geproduceerd wordt, moet weer geïnspireerd worden door positieve waarden, zoals de economische kracht, de cultuur en de creativiteit.

Met La Scala heeft Milaan een van de beroemdste opera's ter wereld, met onder meer Versace zitten er bekende modebedrijven en de grootste krant van Italië, de Corriere della Sera, wordt in Milaan gemaakt.